Terug naar blogoverzicht

De juiste mondzorg voor jouw kind!

Ben jij nou ook iedere ochtend of avond aan het stoeien met je kind om het poetsritueel succesvol te maken? Of wil jij graag tips over hoe jij de mondzorg van je kind kunt verbeteren? Lees dan snel verder!

Niet alle kinderen zullen fan zijn van tanden poetsen, in mijn herinnering maakte ik het mijn eigen moeder ook niet altijd even makkelijk. Als ouder neig je er op deze momenten wellicht naar om vluchtig te poetsen terwijl het juist zo van belang is om je kinderen op jonge leeftijd de juiste mondzorg mee te geven. Door het doorkomen van tanden bij een kind is het gebit namelijk extra gevoelig voor ontstekingen in het tandvlees en gaatjes. Een gebit moet de rest van het leven meegaan en tandartsen zijn vaak niet de favoriete plek van een kind. Volg daarom deze tips om het poetsritueel voor jou en je kind gemakkelijker te maken en te zorgen voor een mooi resultaat!

Wees creatief en maak het tandenpoetsen leuk!

Maak er een gewoonte van en probeer het op een speelse wijze te implementeren in het ochtend- en avondritueel van je kind. Zet een leuk muziekje aan, zing een liedje, geef je kind zijn of haar favoriete knuffel of vertel een verhaal.

Doe het samen en poets na

Vroeger mocht ik altijd eerst even zelf mijn gang gaan met de borstel, hiermee kreeg ik de kans mijn gebit en het poetsen zelf te ontdekken. Vervolgens kwam altijd mijn moeder nog even om ‘na te poetsen’. Op deze manier leert het kind het het beste aan maar wordt het sowieso grondig gepoetst.

Poets elektrisch!

Gebruik een elektrische tandenborstel. Tegenwoordig is het positieve effect van elektrisch of sonisch poetsen wel bekend bij de meeste mensen. Toch zullen veel ouders ervoor kiezen om voor hun kind gebruik te maken van een handtandenborstel omdat dit als ‘makkelijker’ of ‘minder eng’ gezien wordt. Uiteindelijk is het effect van een elektrische borstel veel beter en blijkt vaak dat kinderen het best leuk vinden!
Goed om te weten; de Boombrush is ook te gebruiken bij je kind! Tip: gebruik de tweede stand, deze stand is bedoeld voor mensen met een gevoelig gebit. De trillingen van deze stand zijn iets minder heftig wat perfect past bij een kindergebit.

Spoel na het poetsen niet met water

Een veelvoorkomende fout is dat kinderen krijgen aangeleerd dat je na het poetsen je mond dient te spoelen met water. Echter is dit niet nodig en heeft dit juist nadelen. Door je mond te spoelen wordt namelijk alle fluoride weggespoeld wat juist een beschermlaag geeft aan je tanden wat gaatjes weet te voorkomen. Zorg er daarentegen wel voor dat alle tandpasta goed wordt uitgespuugd, het doorslikken van te veel tandpasta kan namelijk schadelijk zijn!
Tip: sommige kinderen vinden de mintsmaak van de tandpasta te heftig, gebruik tandpasta met een smaakje waardoor de behoefte om na te spoelen afneemt.