Terug naar blogoverzicht

Welke tandenstokers zijn het beste?

Stook jij dagelijks je tanden? Tijdens je bezoek aan de tandarts of mondhygiëniste zal je er altijd weer aan herinnerd worden. Wanneer jij vervolgens vol goede moed de drogist binnenloopt dien jij te kiezen uit een schap met allerlei soorten tandenstokers. Tsja, welke kies je dan? Wij helpen jou op weg!

Waarom is tandenstoken nodig?

Door twee keer per dag je tanden te poetsen zorg je ervoor dat jouw gebit goed onderhouden wordt. Vooral wanneer je gebruik maakt van een sonische poetstechniek als Boombrush pak je het hardnekkige tandplak en vuil aan. Met zo’n 40.000 vibraties per minuut zorgt de Boombrush ervoor dat het tandplak tot diep aan de tandvleesrand weggehaald wordt. Echter, hoe goed je het ook poetst, een borstel haalt helaas nooit al het tandplak tussen je tanden en kiezen weg. Daarvoor dien je jouw tanden te stoken, hiermee voorkom je ontsteking van het tandvlees, gaatjes en andere tandvleesproblemen.

Plastic of hout?

Tegenwoordig zul je vooral veel plastic tandenstokers in de schappen zien liggen. Echter kun je deze toch beter laten voor wat het is en de houten tandenstokers in je mandje leggen. Het is een feit dat plastic tandenstokers minder snel zullen afbreken dan de houten, echter weegt dit niet op tegen de nadelen. Plastic tandenstokers zijn vaak te hard wat risico op tandvlees beschadiging geeft. Daarnaast bevatten deze tandenstokers vaak plastic stekeltjes die achter kunnen blijven tussen je tanden, dit kan vervolgens weer leiden tot ontstekingen.

De voordelen van houten tandenstokers? Wanneer je het hout nat maakt voordat je start met stoken breekt het minder snel en heeft het de mogelijkheid tot krimpen of uitzetten waardoor de stoker zich perfect aanpast aan jouw gebit. Daarnaast creëert nat hout een schurende werking wat hardnekkig tandplak aanpakt.

Rond of driehoekig?

We gaan weer even terug naar het scenario in de drogist. Je staat voor een schap met tientallen soorten tandenstokers, in alle kleuren, diktes, vormen en van allerlei materialen. Welke kies je? Betreft de vorm kun je het beste voor tandenstokers gaan met een driehoekig uiteinde. Dit werkt beter dan een rond uiteinde aangezien de interdentale ruimten van je gebit ook een lichte driehoeksvorm hebben. Daarom bereik je met tandenstokers met een driehoekig uiteinde een stuk meer. Let op; de vlakke kant van de stoker dient naar je tandvlees gericht te zijn. Dit voorkomt beschadiging van je tandvlees, daarnaast zorgt de puntige kant dat de ruimte tussen je tanden schoon wordt geschuurd.

Aan de slag!