Terug naar blogoverzicht

David tegen Goliath: Hoe Boombrush blijft innoveren ondanks Philips

Sinds 2020 heeft Philips een rechtszaak tegen Boombrush aangespannen. Een grootmacht die zich keert tegen een jonge, duurzame innovator – een klassiek verhaal. Maar deze strijd gaat niet alleen over ons. Het gaat over eerlijke concurrentie, duurzaamheid en de toekomst van mondverzorging. En wij laten ons niet tegenhouden.

 

Waarom Boombrush doet wat zij doet

Boombrush is geboren uit een eenvoudige gedachte: het kan en móét beter. We zagen vier grote problemen in de industrie die we wilden oplossen:

  • Mensen vervangen hun borstelkopjes niet op tijd, terwijl tandartsen aanraden dit elke 8 tot 12 weken te doen voor optimale mondgezondheid.
  • Afval van borstelkopjes draagt bij aan de plastic soup, omdat conventionele kopjes niet gerecycled worden en bamboe kopjes nog steeds plastics bevatten die bij het huisvuil terechtkomen.
  • Elektrische tandenborstels lijken ontworpen om snel kapot te gaan, waardoor fabrikanten een constante vervangingsvraag creëren. Wij weigeren mee te doen aan deze vorm van "planned obsolescence".
  • De focus ligt op steeds lagere kosten in plaats van kwaliteit, wat resulteert in een race naar de bodem. Wij geloven dat een beter product langer mee moet gaan, zodat je uiteindelijk minder hoeft te kopen.

Onze tandenborstel werd ontworpen en ontwikkeld door een van onze founders tijdens zijn studietijd aan de TU Delft, samen met tandartsen, met als doel de perfecte balans tussen duurzaamheid en design te vinden. We kozen niet voor de makkelijke weg, maar voor de beste weg:

  • Sterk en duurzaam, zodat je hem minder vaak hoeft te vervangen.
  • Een extreem goede batterij, omdat dat het meest kwetsbare onderdeel is van een elektrische tandenborstel. Opladen slijt de batterij, en een laadstation zorgt voor onnodig veel oplaadcycli. Wij ontwierpen een borstel die veel langer meegaat.
  • Gemaakt van hoogwaardige materialen, die niet alleen sterk zijn, maar ook een tweede leven kunnen krijgen.
  • Met handig abonnement, zodat je altijd op tijd je nieuwe borstelkopje in huis hebt, en de gebruikte kan opsparen en gratis aan ons terugstuurt voor recycling.

Elke keuze die we maken is doordacht, met jou én de planeet in gedachten. We zetten ons in voor een wereld waarin mondverzorging niet gepaard hoeft te gaan met verspilling.

 

De aanklacht van Philips

Volgens Philips lijkt de vorm van de Boombrush tandenborstel te veel op hun Sonicare DiamondClean uit 2009. Een tandenborstel die zij niet meer verkopen. Hun argument? Onze tandenborstel heeft een lang en smal handvat, een cilindrische vorm en een gladde afwerking zonder scherpe hoeken. Daarnaast is de knop rond en bevindt deze zich ongeveer op tweederde van de lengte van het handvat. De borstelkop is vervangbaar, heeft een taps toelopende steel en sluit naadloos aan op het handvat.

Met andere woorden: Philips claimt dat een tandenborstel er niet uit mag zien als een tandenborstel. Volgens hun redenering zou een lang, slank en ergonomisch ontwerp een monopolie moeten zijn. Dit terwijl juist functionaliteit, duurzaamheid en gebruiksgemak centraal staan in industrieel design. Wij hebben de Boombrush ontworpen om zo lang mogelijk mee te gaan, niet om op een ander product te lijken. En laten we eerlijk zijn: hoeveel manieren zijn er om een tandenborstel ergonomisch te ontwerpen?



Waarom Philips dit doet

Philips groeide ooit door innovatie, maar lijkt die koers te zijn vergeten. In plaats van zich te richten op duurzame vooruitgang, zetten ze juridische middelen in tegen kleinere bedrijven zoals Boombrush. Dit past in een bredere trend waarin multinationals juridische strategieën gebruiken om innovatieve challengers te ontmoedigen.

Daarnaast heeft Philips wereldwijd te maken met miljardenclaims wegens falende producten, zoals defecte slaapapneu-apparaten, en wordt al sinds 1924 in verband gebracht met 'planned obsolescence'— een praktijk waarbij producten bewust een beperkte levensduur krijgen om vervangingsvraag te stimuleren. Terwijl ze zich verdedigen tegen deze aanklachten, richten ze hun juridische middelen ook op bedrijven die juist inzetten op duurzaamheid en kwaliteit.

Echte concurrentie zou moeten draaien om wie het beste product maakt voor mens en planeet, niet om wie de grootste juridische afdeling heeft. In plaats van zich vast te bijten in een rechtszaak, zou Philips er veel beter aan doen om met ons in gesprek te gaan. Samen kunnen we duurzame mondverzorging naar een hoger niveau tillen en écht impact maken.

 

Wat betekent dit voor jou?

Wij strijden op de achtergrond, maar onze missie blijft onveranderd: We are here to make you fresh, confident and positive. For Good!

  • Mocht Philips winnen, dan hebben we goed nagedacht over de toekomst. Boombrush blijft bestaan.
  • De borstelkopjes en producten in je abonnement zijn geen onderdeel van de rechtszaak, je leveringen gaan gewoon door.
  • Wij blijven doen waar we goed in zijn: jou voorzien van de beste duurzame mondverzorging zonder onnodige plasticverspilling. Onze borstelkoppen blijven 100% recyclebaar en onze verzending CO2-neutraal.
  • We blijven bouwen aan een eerlijkere, transparante en duurzamere markt, ongeacht de uitkomst van deze rechtszaak.

 

En nu?

Wij gaan vol vertrouwen deze uitdaging aan. Niet alleen omdat we geloven dat we in ons recht staan, maar omdat we het verschil willen maken. Groene innovatie moet vooruit, niet achteruit. We zullen blijven vechten voor eerlijke concurrentie en duurzame mondverzorging – voor jou en voor de planeet.

Jullie steun betekent alles. Samen maken we een verschil. Dit gevecht is misschien oneerlijk, maar wij blijven doorgaan. En winnen doen we niet alleen in de rechtszaal, maar in elke badkamer waar een bewuste keuze wordt gemaakt.

— Steven Koopmans, Managing Director Boombrush

 

Bronnen

met reviews